Naaien met Nel

Vanmorgen was het zover, mijn kind mocht zich in zijn verkleedpak hijsen waar hij zich al de hele week op verheugd had, maar alle ellende die daaraan vooraf is gegaan zeg…

Om bij het begin te beginnen.. Ik heb ooit, in een ver, héél ver verleden, samen met mijn buurmeisje een cursus Naaien voor Dummies gevolgd. Dat mocht niemand weten want stel je voor dat iemand ons zou zien met onze naaikoffertjes, lapjes stof en zelf getekende en ondefinieerbare patronen in nog minder definieerbare kledingstijlen. Daar wilde ik écht niet mee gezien worden en al helemaal niet door Jimmy, mijn toen 2 jaar oudere vriendje die me regelmatig met zijn off-the-road motor ophaalde op het schoolplein terwijl ik daar in mijn seventies nep-bontjasje en puntlaarzen een beetje stoer stond te zijn. Zware imago-schade, die naailes, dus dat hield ik angstvallig geheim.

En waarom we überhaupt  op naailes wilden is nog steeds een enorm raadsel want er was geen reet aan en verder dan wat shabby carnavalskleding in elkaar flansen ben ik ook nooit gekomen. Daarnaast hadden we een oudere naai-juf, juf Nel die ‘NETJES EN VOLGENS DE REGELS VAN DE NAAIWET’ naaien tot een ware kunst had verheven. Zij was de personificatie van een naaimachine, zo kom je ze tegenwoordig niet meer tegen, met zo’n speldenkussentje om haar pols en een meetlint om haar nek. Zo’n fanatieke oude taart in zelfgeknutselde jurken en een bril aan een kettinkje die je werkelijk alles eerst liet rijgen. En als we ergens een hekel aan hadden dan was het wel het nutteloos aan elkaar rijgen van lapjes stof die je later toch onder de naaimachine door flanste. De basis voor mijn naaicarrière is toen gelegd, bij juf Nel in het houten knutselhok.

En dus had ik Wessel beloofd het pak van Johnny Depp, de hoedenmaker in Alice in Wonderland na te maken. Want dat kan ik. Dacht ik. Ehhh, hoedenmaker… Stom dat dat kwartje pas viel nadat ik mijn kind die belofte had gemaakt want shit, die Johnny Depp heeft me een hoed op waar je ‘U’ tegen zegt. Dat is niet  zomaar een lullig Malle Pietje-hoedje dat ik bij elke online fopshop kan scoren, nee dat is een hoed met hoofdletter H. Paniek!

Maar praise the lord voor internet! Wat zou ik moeten zonder al die You Tube knutselcursusjes van één of andere Crea Bea, die met alle liefde al die ‘how-to’-filmpjes in elkaar zet voor prutsers als ik? En dat ze ze dan nog op internet slingert en mij haarfijn en in duidelijke Nijntje-taal uitlegt hoe ik een hoed in elkaar zet, maakt haar mijn heldin. Afijn, Ik ben aan het knutselen, naaien, knippen, plakken en schelden geslagen en voilà, ik heb me daar toch een mooie hoed gefabriceerd! Echt, menige fröbelfetisjist zou strontjaloers zijn op zoveel creativiteit. Oké, hij is een beetje zwaar voor dat kleine koppie van mijn kind en zijn nek zal aan het eind van de ochtend wel ergens halverwege zijn ruggegraat gezakt zijn, maar ach, wie mooi wil zijn moet pijn lijden.

Dat de rest van het kostuum ietsje minder indruk gaat maken moge duidelijk zijn, want die hoed, dat is toch wel mijn creatiefste uitspatting ooit. Dat ik toch nog een te klein giletje omgetoverd heb tot een hoedenmaker-waardige slipjas, daar mag ik eigenlijk geen woorden aan vuil maken. Dat is peanuts voor zo’n naai/knutsel/creatalent als ik want natuurlijk is dát ook gelukt en juf Nel, zónder rijgdraad hoor! Daarna was het, uit pure zelfbescherming niet meer verantwoord ook nog maar 1 minuut achter de naaimachine door te brengen. Die had ik, zonder twijfel, met een noodgang het raam uitgeslingerd en de naaidoos erachteraan. Ach ja, mijn Johnny Depp-in-de-dop is trots op me en ik loop naast mijn schoenen.

Juf Nel, namens mijn zoon bedankt voor je cursus Naaien voor Dummies. Hij heeft een werelddag vandaag.

2 gedachten over “Naaien met Nel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.