Alpe d’HuZes 2012

Maandag 4 juni, 16.00 uur. Eindelijk bijna in Alpe d’Huez. Maanden lang zijn we bezig geweest met Alpe d’HuZes, trainingen, geld bij elkaar sprokkelen en mentaal voorbereiden. Het gesprek van de dag ging over fietsen, het KWF en hoe mooi dit evenement gaat worden.

En dan sta je ineens met je auto aan de voet van de Alpe d’Huez. We schrikken ons kapot. Dit is geen berg, dit is een muur. Dit is het Kopje van Bloemendaal vanaf de steile kant maar dan 15 km lang. En terwijl we de berg op rijden worden we steeds stiller. We hebben dit nog nooit gedaan, dit kunnen we niet, hier waren we niet op voorbereid. Al die fietstochten in Zuid-Limburg lijken ineens een lachertje. Zwaar onder de indruk  komen we in Alpe d’Huez aan, het uitzicht is adembenemend. Al snel spreken we mensen die net als wij, zich rot geschrokken zijn van de steilheid van deze berg, we spreken mensen die hem al opgereden zijn en iedereen is het met elkaar eens. Dit is zwaar, maar hier zijn we voor gekomen en we gaan dit gewoon doen.

Dinsdag 5 juni, het begint te kriebelen. De onzekerheid is toegeslagen maar waar gaat dit over. We gaan verdomme fietsen voor alle dierbaren die we kwijt zijn geraakt aan kanker of die de zware strijd hebben overleefd. Geen gezeik meer, maar fietsen. We maken wat korte rondjes om een beetje los te fietsen na die lange autorit, eten met het hele team en aanhang en gaan op tijd naar bed. Ik slaap slecht en ben die nacht wel 10x die berg opgegaan.

Woensdag 6 juni, de grote dag. We kijken uit het raam en het regent pijpestelen. K*t. Als ik ergens bang voor ben is het afdalen op een zeiknat wegdek.  Thomas Braun zei tegen mij, angst is geen stopbord, het is een richtingaanwijzer. Ik weet dat hij gelijk heeft, maar op dit moment overheerst mijn gevoel dat ik veilig terug wil naar mijn kind dus vooral rustig aan.

En daar staan we dan, aan de voet van de Alpe, de adrenaline giert door mijn lijf. Van de zenuwen vergeet ik mijn remmen vast te zetten maar gelukkig wijst een voorbij lopende man me op deze stomme fout. Ik rij de bocht om en daar ligt hij, de eerste bocht steil omhoog, op naar bocht 21. Rustig worden, een goede cadans zoeken, klein verzetje en trappen. De eerste bochten schijnen het steilste te zijn maar ik fiets ze boven verwachting redelijk soepel omhoog. Bij bocht 16 even afstappen om mijn regenjack uit te doen en even heel blij zijn dat ik al bij bocht 16 ben. Hoe naïef.  Om me heen ploeterende wielrenners en hijgende runners en langs de kant mensen die je vleugels geven. Ze klappen voor je,  moedigen je aan en op het moment dat ik er even doorheen zit kijkt mijn vader me lachend aan vanaf zijn foto op mijn stuurbordje. Het is vooral emotioneel retezwaar dit. Die brok in mijn keel wil maar niet weg. Ik rij langs spandoeken waar foto’s en teksten opstaan van kinderen die zijn overleden, van echtgenotes, ouders, vrienden. Iedereen rijdt hier voor een dierbare, iedereen heeft dezelfde last op zijn bagagedrager, maar de positiviteit overheerst hier. Ik stap af en help een meisje met een kaal koppie onder haar helm weer op de fiets en de bocht door. In bocht 7 is het feest, daar staat het vol met lieve mensen die je bidon bij vullen, een banaan in je zak stoppen en je een “kontje” geven als je weer opstapt. Als ik vlakbij bocht 4 langs een spandoek rij met een foto van Daan, een jochie van 4 die is overleden breek ik. Ik moet afstappen en zie zijn mama huilend over haar fiets onder het spandoek staan. Ik ga er even bijzitten en probeer na een minuut of 2 weer op te stappen, de berg roept. Ik ben emotioneel stuk en precies op dat moment zegt iemand langs de kant tegen mij, “kom op meid, je fietst voor je vader aan het fotootje te zien, je kan het!” Ik barst in huilen uit en wordt in de armen gesloten door 2 compleet onbekende vrouwen. Mijn helden van de dag. Ze spreken me moed in, ik kruip uit het dal en kijk omhoog. De zon is gaan schijnen, het eind is in zicht, ik wil naar boven, ik wil naar mijn pa want als ik boven ben ben ik dichter bij de hemel dan ik ooit kan zijn.  En opgeven is echt geen optie.  Pijn voel ik niet, ik stap op mijn fiets om pas na de finish eraf te komen. Ik denk aan mijn lieve vriendin, ook zij kon niet opgeven, ze is zo sterk en dat wil ik ook zijn, dus ik ga door, geen gezeik!

En dan kom je het dorp in fietsen, de laatste bochten omhoog. Zoveel mensen die hier staan te juichen, je staan aan te moedigen, je zo verschrikkelijk veel kracht geven.  Muziek schalt uit luidsprekers en in de bochten staan bands te spelen. Het laatste stukje gaat omlaag, de laatste bocht om en dan zie ik de finish. Het ziet zwart van de mensen. Ik barst in huilen uit, strek mijn arm in de lucht en ga jankend de finish over. Ik donder de fiets aan de kant om even mijn tranen de vrije loop te laten gaan en op datzelfde moment krijg ik een sms’je van mijn vriendin die me online volgt. Nog meer tranen. Mijn eerste finish is een feit. Zoveel euforie heb ik nog nooit gevoeld, zo trots ben ik zelden geweest, zo dicht bij mijn vader was ik nooit.

Donderdag 7 juni, dag 2. We gaan vandaag aanmoedigen, we gaan de andere groep fietsers omhoog juichen. Ik zie een jongen fietsen met een zak cement van 25 kg op zijn fiets, hij draagt zijn verdriet in kilo’s mee, een man met een kartonnetje aan zijn fiets waarin hij zijn zoontje van 1½ moed inspreekt om vooral door te vechten, een ieniemienie jochie van 7 die voor zijn mama die berg op ploetert, ik zie mannen elkaar in de armen vliegen en weer vloeien de tranen rijkelijk. Ik zie Myrthe, een jong maar belachelijk moedig grietje voor de 6e keer bovenkomen, kinderen met aanhangfietsjes die door één van de ouders omhoog worden geholpen.  Zelden heb ik zoveel gejankt in 2 dagen. Zelden heb ik zoveel saamhorigheid meegemaakt, zelden ben ik zo trots geweest en nog nooit heb ik me zo klein gevoeld.

Wat een mooie dagen.

En deze neem ik voor altijd mee: Als je écht niet meer kan, dan heb je alles gegeven.

15 gedachten over “Alpe d’HuZes 2012

 1. Alweer twee jaar geleden maar ik kan me deze dag ook nog heel goed herinneren! Ik, als toeschouwer, was en ben zo trots op jullie!

  Like

 2. He meid! Nu dan eindelijk je blog gelezen..we hebben het er al vaak over gehad maar als ik dit mooie verhaal lees dan is het weer een kippevel moment! Ongelofelijk wat een wilskracht en een mooie gedachte..voelt echt alsof je naar boven bent “gedragen” maar stiekum heb je het echt op eigen kracht gedaan! Jammer dat ik je vader nooit heb mogen ontmoeten maar weet dat jij sterk op hem lijkt dus dat moet een geweldige vent zijn geweest. Weet zeker dat hij meer dan trots op je is. Ik in ieder geval wel…en hoe! Love always X

  Like

  • Pfff nu zit ik hier weer met tranen in mijn ogen. Je bent een lieverd, dankjewel voor deze mooie woorden. Love you back X

   Like

 3. Ik zie nu je blog pas… Weer tranen, net als bij ons intense contact vorige week. Wat heb je dit weer prachtig verwoord. Ik ben zo dankbaar dat jij 6 jaar geleden in mijn leven gekomen bent! Vrienden voor het leven! Liefs, Edith XXX

  Like

 4. Wat ontzettend mooi geschreven zeg!! Moest wel even slikken toen ik je verhaal las! Wat mooi dat je dit hebt kunnen doen!! Super!
  Dikke knuffel

  Like

 5. Wat kan jij goed schrijven… wederom tranen in mijn ogen wat een emotie…. Nu weet ik het zeker ik wil volgend jaar erbij zijn… Erwin

  Like

  • He Erwin, je had er inderdaad bij moeten zijn, dit is echt iets voor jou. Wie weet, misschien volgend jaar allebei op die berg? Ik ga het wel weer proberen!

   Like

 6. Angeli, zo mooi geschreven!!! Ik zit met tranen in mn ogen de letters op iphone te zoeken. Zo mooi, zo herkenbaar,zo emotioneel, ik voel mij net zo tijdens onze 60 km walk. Maar ik raak ook zo nieuewsgierig naar DIE berg, kuzzzzzzz voor jullie

  Like

 7. Met tranen in m’n ogen je fantastische ervaring gelezen! Wat een emotie, moed en kracht! Waanzinnig dat je dit gedaan hebt!

  Like

 8. Slik…….je beleeft het gewoon als je dit leest….wat prachtig en emotioneel om te lezen…nogmaals super gedaan !!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.