Gardameer Holladiééé!

Zo, terug van onze zomervakantie aan het Gardameer. Onze eerste keer aan het meer en tevens onze laatste. O, het was gezellig en we hadden heerlijk weer, maar om 1200 km te rijden om in Bakkum terecht te komen is wel wat overdreven. Maar even vanaf het begin.

De feestvreugde begon in Zwitserland. Wat waren we blij dat we na 11 uur hangen in ons Citroën-ei, geplette broodjes vergezeld van een klets koude koffie nuttigend en plassend op gore parkeerplaats-WC’s die ellendige Gotthard-tunnel achter de rug hadden. Voor de onwetenden onder ons: dat is één groot zwart stinkend 2-baans hellegat van 17 km dat je door de krochten van een Zwitserse Alp moet voeren.  Ik was er wel klaar mee en mijn flesje ontsmettingsgel begon akelig leeg te raken. En we waren moe,  dus een kneuterig Zwitsers hotelletje en een bordje Geschnetzeltes mit Pommes en een pul bier waren meer dan welkom. Nou, vergeet het maar. We (lees: Rik) hebben 3 uur lang vloekend elk lelijk dorp langs elke afrit gehad maar een 3-persoonskamer in Zwitserland is zoeken naar een speld in een zwitserse hooiberg. Uiteindelijk waren we dat gezoek naar een idyllisch Von Trapp-pensionnetje zó zat dat we zijn doorgereden naar Italië. Pas in Como vonden we een mooi, schoon hotel, terrasje, hapje, drankje… De Van der Elstjes waren weer blij…

De volgende dag door naar het Gardameer, naar onze prachtige 4-sterren camping met luxe tent. De camping was er en de tent ook. Daar is alles mee gezegd. Ten eerste had het camping-management er stiekem zelf 2 sterren erbij geplakt en was de tent een vooroorlogs exemplaar waarin de Vacansoleil-medewerkers vruchteloos hadden geprobeerd met halve boomstronken de aftandse keukenkastjes en ander onheil nog enigszins waterpas te krijgen. Maar goed, de port-a-potti kreeg zijn ere-plaatsje, een sopje door de zweet-tent gehaald, beddengoed ontdaan van wantsen en ander ongedierte en een stralende zon en dan ben je al snel tevreden als Nederlander. Het welkomstpraatje van Ineke en Piet, de Vacansoleil-goeroes had ik voor geen goud willen missen… Happy campers pur sang, die ons gelijk al voorzagen van handige tips wat te doen met het grondzeil bij heftige regenval en waar de lekkerste frieten te krijgen waren. Nou, dat beloofde wat!

Onze overburen waren Duitsers en ze waren de trotse bezitters van Felix der Dachshund, die met een halve drol aan zijn kont over ons pad schuifelde.  In het meer stikte het van de waterslangen,  de keien op het strand waren zo groot dat ze niet eens irritant in je bikinibroekje konden gaan zitten en het toppunt van de dag was de aquagym om 10.00 uur en dan hield het wel zo’n beetje op. Niet dat we meededen maar kijken naar eenzame dames die desparaat met hun cellulitis-billen in te kleine roze bikini’s stonden te schudden maakte veel goed. Ik ben geen over het paard getild meisje, maar dat volk op die camping! De rimpelige poepbuine Sally Spectra die altijd en overal voordrong omdat ze al jáááren op die camping kwam en dus aanspraak maakte op haar verworven rechten (?), de veel te brede patser die regelmatig met zijn gouden koningsketting over de camping sjouwde, het 60+-camping-kadaver met de diamanten navelpiercing… O, en dan die foute kerels die al een erectie krijgen door alleen maar te brallen over de hoeveelheid PK’s van hun boot. Dat volk dus. Brrr. Maar goed, Rik wilde naar het Gardameer, dus geen gezeur.

Maar er is ook goed nieuws. Het fietsen in Lombardia mensen, het fietsen. Wat een genot, wat een uitzichten, wat een prachtige routes, gave beklimmingen en wat een mooie Italiaanse fietscultuur. Ik ben geen Italiaan tegengekomen die niet gesoigneerd op zijn stalen ros zat. Alles klopt, en ik zie dat graag. Ik vond fietsen in Frankrijk leuk, en natuurlijk is het een uitdaging om een keer de Alpe d’Huez op te fietsen, maar eigenlijk is het ook best saai en ik vind dit persoonlijk zoveel mooier. De verrassing die je na elke bocht tegenkomt, je weet nooit of het een stukje klimmen of dalen wordt, het uitzicht op een nieuw stukje van het meer, een cappuccino op een met kasseien bestraat pleintje in een oud Italiaans dorpje en weer verder fietsen tot de volgende verrassing je overvalt.  De Italianen die ‘forza bella!’ naar je roepen als ze je met een bloedgang voorbij racen (het was de Astana-ploeg die aan het trainen was, dus dan mag het… ). O mensen wat wordt een fietser hier blij van. En je komt bijna geen toerist  tegen want die hangen allemaal brallend in hun speedboten op het water en gieten zich vol met goedkope prosecco. En dat moet vooral zo blijven.

Ik kan nog wel een bladzijde vol schrijven over onze belevenissen en wellicht dat er nog een vervolg komt, maar  voor nu hebben jullie in elk geval al een kleine sfeerimpressie.

Dit was onze laatste keer Gardameer maar zeker niet onze laatste keer Lombardia. Want 1 ding is zeker, dit is voor ons de fietshemel op aarde…

A presto!

8 gedachten over “Gardameer Holladiééé!

 1. Geweldig geschreven Angelina, je schrijft zo goed,dat je gewoon meegesleept wordt in jouw verhaal. Hoop dat het toch een hele mooie herinnering was aan het graadmeter.

  Like

 2. wat had ik er bij moeten zijn haha, hadden we weer gezellig samen ‘vanaf het balkon’ overal commentaar op kunnen geven haha. Fantastisch geschreven weer! kus

  Like

 3. Voor je stukjes mag je van mij volgende week weer naar het Gardameer, maar voor een mooie camping kan ik je Les Ormes in Bretagne (Dol de Bretagne) aanraden. Wel een beetjeveelluidruchtige Engelsen, maar een kleinigheidje houdt je altijd.

  Gr. Gerard

  Like

 4. HAhahahah wat heb je dit weer vol overgave geschreven het was weer echt genieten….maar het blijft toch jammer dat we geen foto’s hebben van de WaterWars hahahaha

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.