Afscheid van een tentfeest

Ik weet het nog als de dag van gisteren, mijn allereerste tentfeest. Ik was 34. Jawel! En denk nou niet dat ik mijn hele jeugd als een eenzaam muurbloempje op mijn kamer met Blondie- en Spandau Ballet- posters heb doorgebracht. Nee, ik kom uit de stad en wij hadden geen schuurfeesten. Wij hadden straten vol kroegen en discotheken en een jaarlijks parkfeest. Het was een wilde tijd in de stad, maar dat snappen jullie wel. Of het lag aan mij, dat kan ook.

Ik ging op mijn 34e dus voor het eerst met Rik mee naar een tentfeest. Ik had geen flauw idee wat ik kon verwachten en ik was eigenlijk in de veronderstelling dat Rik een paar knusse partytenten met lampionnetjes in zijn tuin had gezet waaronder wij met zijn allen een wijntje zouden nuttigen. Ik had dus ook zorgvuldig mijn outfit geklozen en was heel trots op mijn prachtige spiksplinternieuwe zwarte laarzen en zwarte colbertje. Wist ik veel.

Het bleek dat we naar het Blauwe Apen feest in één of andere louche schuur in the middle of nowhere zouden gaan. Slecht plan en verkeerd gekozen outfit. Buiten tot mijn enkels in de modder en binnen tot mijn knieën in het stro, pislauw bier drinken uit een gieter (!) en ondertussen op een groot scherm naar tekenfilmpjes van de Pink Panter kijken. Ik snapte niks van die stampende boeren die het geweldig vonden om een plastic gietertje aan hun giechel te zetten dus na een uurtje was ik het spuugzat. Nieuwe laarzen geruïneerd, colbertje stijf van het bier en rooddoorlopen ogen en dito hooikoorts-neus van het ploeteren door het stro. Je begrijpt dat dit hé-le-maal mijn ding was…

Regelmatig werd ik door Rik meegesleurd naar dit soort zuipfestijnen en ik vond het niks. Tot AJOC. AJOC was de bom, een supergroot Pinksterfestival met echt goede bands zoals de Golden Earring, Anouk, Kane en Jan Smit. (Huh? Wie? Ja die ook, ja…) Mijn eerste AJOC-avond was er één waarop De Kast optrad. Toen zanger Syb me tijdens een mierzoete ballade te lang in de ogen keek was Rik het zat en werd ik verwijderd van de eerste rij. Maar ik had wel de smaak te pakken, dus het werd een jaarlijks terugkerend fenomeen. Ik onderging zelfs gelaten het biersmijten en leerde onderwijl moeiteloos kotsende tieners te ontwijken en hangend te piesen boven een natgezeken toilet. Ik was een natuurtalent; ik kon moeiteloos buiten in de vreettent een vet patatje mayo naar binnen werken en hoppa, weer aan het bier zonder ziek te worden. En ik leerde de juiste outfits kiezen voor zulke festijnen.
Ik draaide mijn hand er niet voor om om zelfs als een hoogzwanger grobbekuiken mijn entree te maken op het AJOC-feestje in een onvervalste spijker tuinbroek. Hoe ver kan je zinken.

Maar vanochtend bereikte mij het volgende verontrustende bericht:

En daar wordt je als import dorpsbewoner niet echt heel vrolijk van. Zoveel is hier niet te beleven dus als het enige jaarlijkse hoogtepunt (de Sint-intocht daargelaten) wegvalt is het hele dorp in shock. En dan vooral de kersverse jeugd die 2013 als festival-ontmaagding op het programma had staan.
Maar hé, ik zie aan dit hele trieste bericht toch ook wel een fijn pluspuntje: ik hoef mijn zoon dus voorlopig niet dronken in één of andere voortuin tussen de lavendel uit te plukken waarin hij met zijn fiets is beland. Hij is pas 12 dus ik moet me eigenlijk niet druk te maken, maar tegen de tijd dat hij er wel heen mag, over pak-em-beet een jaar of 12, zijn tentfeesten zó 2012 dat hij niet eens meer hoeft. Hoop ik.

Ach, elk nadeel heeft zo zijn voordeel. De afgetrapte festival-schoenen mogen nu eindelijk in de kliko. Afscheid nemen, dat is het. Dag AJOC.

4 gedachten over “Afscheid van een tentfeest

  1. nog even een toevoeging dit bericht komt niet vanuit AJOC, Wat in het AD stond wel. Het kwam niet door de wijziging van afgelopen jaar, die was er niet. Maar tegenvallende resultaten van afgelopen jaren en te weinig vrijwilligers voor de toekomst. Maar mooi stukje van jou 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.