Grand Theft 5 (of zoiets…)

Ik snap iets niet. 2 weken geleden kwam een nieuw Grand Theft-spel (of iets van die strekking) uit, en het hele puberse kippenhok is compleet van de leg. Al weken van tevoren begint het gezeik: “Mam, ik móet alvast pre-orderen want anders moet ik na de release nog wéken wachten”. Joh…. dus? Vervolgens wordt er op de Grote Dag met de nodige flair door zoonlief 60 euro op de toonbank van de plaatselijke Bart Smit gedonderd en ‘the game is on!’ Gemoedelijk online met je klasgenoten (ook de meiden!) een beetje car-jacken, bestuurders vooGTAr hun kersenpit schieten, vrouwen molesteren en zelf bloedend neerklappen op het asfalt als je je Corvette tegen een brug parkeert. Zeg nou zelf, hoe leuk is dat wel niet?

Nou dat dus. Dat snap ik dus niet. Het is stom en ze steken er ook nog eens geen ene flikker van op. Ik heb die gaming skills ook niet, dus dan is het al helemáál ruk. En ik ben te dom om dat soort spellen te snappen. Daar moet je kind voor zijn, of man.

Vroeger had je die handigheid met controllers en gaming pads helemaal niet nodig. Wij speelden vooral veel buiten en daar leefden we in een fantasiewereld, deden we spelletjes, maakten kettingen van madeliefjes en haalden we halsbrekende toeren uit. Dáár heb ik heel veel van geleerd. Bijvoorbeeld dat je NOOIT de weg moet oversteken op het moment dat je moeder één van haar eerste rijlessen heeft. Of dat je altijd heel hard naar je oma moet rennen als er een man op je afloopt met een regenjas en blote benen, zodat je oma die viezerik met haar paraplu kan meppen. En dat je ALTIJD als je voorover op de stoeptegels klettert de klap met je handen opvangt en niet met je voortanden. Kijk daar heb je tenminste iets aan. Dat neem je mee voor later.

Dat vallen en opstaan neem je voor lief. Je bent tenslotte kind en wil de wereld ontdekken, gewoon, omdat het spannend is, je nieuwsgierig bent en je door je onschuld en naïviteit voor niks en niemand bang bent. Je valt en staat weer op en wordt wijzer. Je kan gewoon op de dakkapel klimmen en vervolgens op de nok van het huis Pipi Langkous gaan zitten zijn. Vond ik. Mijn bezorgde ouders vonden van niet trouwens. In de stad was altijd iets te beleven, maar mijn moeder zag gevaar op elke hoek en laat dat nou net datgene zijn dat je als kind het liefste opzoekt. We werden tot in den treure gewaarschuwd voor kinderlokkers met bolle broekzakken gevuld met snoep en mannen die je zouden vragen ze de weg te wijzen naar één of ander achteraf steegje. Ik ben ze nooit tegengekomen. En ondertussen hing het touwtje van de voordeur minstens een halve meter uit de brievenbus te bungelen….

En nu ben ík zelf die party pooper, die bezorgde moeder waar je als 13-jarige hevige discussies mee voert omdat je als enige niet om 1 uur ’s nachts alleen over straat mag. Gewoon, omdat ze teveel fantasieën heeft over stomdronken gespuis dat je ’s nachts van je fiets probeert te meppen zodat je bloedend op het asfalt ligt, en met een beetje pech vervolgens ook nog eens wordt overreden door een zuiplap in een Corvette. Je ziet het: aan fantasie nog steeds geen gebrek van deze kant.

Dus ik zou zeggen: kind, ga lekker buiten een beetje rotzooi trappen en klim van mijn part op het dak van de schuur (de nok van het huis vind ik ietwat overdreven), of ga stiekem de appels uit de boom van de overburen jatten zodat we samen een fijne appeltaart in elkaar kunnen knutselen. Als je maar uitkijkt voor die mannen met bolle broekzakken die zich in de bosjes hebben verstopt en je de weg vragen. Zeker als er een geblindeerd busje om de hoek staat.

Het onheil ligt overal op de loer. Geleerd van Grand Theft 5. En van mijn moeder. Dussss….

2 gedachten over “Grand Theft 5 (of zoiets…)

  1. Zodra mijn zoon mij iets uit Minecraft wil laten zien raak ik na 5 seconden de weg kwijt.
    Ik kan hem nog net een beetje helpen met Pokémon en daar houdt het op.
    Ik ga liever met hem naar het klimbos, of schaatsen.
    Gelukkig wil hij nog wel af en toe met zijn ouwe heer mee, met al zijn recalcitrante 13 jaar, maar toch ook nog een jochie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.