och·tend·hu·meur

och·tend·hu·meur (het; o; meervoud: ochtendhumeuren)
betekenis: slecht humeur in de morgenuren

Daar heeft nou werkelijk NIEMAND bij ons in huis last van. *Proest*
Alleen de vrouwelijke bewoners, zijnde Daantje ons dikke poezenbeest en ik stralen ’s ochtends van opgeruimdheid, maar de mannen daarentegen… breek me de bek niet open.

Onze ochtenden glijden geluidloos voorbij. Pas als de eerste bak koffie genuttigd is, is er enige humeurconversatie mogelijk en die moet dan ook nog functioneel zijn, want op gezellige chit-chat zitten mijn mannen niet te wachten. Niet dat ik ook maar enige reactie zou kunnen verwachten want er zijn belangrijkere dingen te verrichten dan luisteren naar mijn ochtendgeblaat. Er is namelijk opperste concentratie vereist voor het in recordtijd nalezen van alle nachtelijke Whatsapp-perikelen. En als ik dan per ongeluk een zin uitbraak waarin je ook maar enigszins  een spoortje van kritiek of onbehagen  zou kunnen ontwaren dan breekt de hel los bij deze of gene. Dat leidt tot stemverheffingen waar Daantje en ik wijselijk niet op reageren. Ja de ochtenden in Huize van der Elst zijn een feest. Alleen de fanfare ontbreekt er nog aan.

Maar ze kunnen er niets aan doen, die mannen van me. Een ochtendhumeur is niets anders dan moeten reageren terwijl je biologische klok nog op het verkeerde tijdstip staat. En die klok kan behoorlijk van slag zijn als je de hele dag keihard hebt gewerkt en vervolgens nog eens uren thuis aan het schilderen, plamuren, slopen en bouwen slaat, vervolgens slecht slaapt en ook nog eens dromen hebt over de laxeerpasta van de poes. Dat alles bij elkaar, ja dan kan ik me voorstellen dat je ’s ochtends niet met je meest feestelijke smoel keihard ‘Can you feel the brand new day’ staat te blèren in je denkbeeldige microfoon.

Dus ik hou vanaf nu wijselijk mijn mond ‘s morgens en begin de dag in stilte en probeer ervoor te zorgen dat de routine in de vroege uurtjes niet in de knel komt. Een douche die niet vrij is, muesli willen eten terwijl er brood uit de vriezer is gehaald, een vaatwasser die niet leeg is, een fiets die niet buiten klaar staat, verkeerde fruitrepen gekocht hebben… ze trekken het niet, die mannen van me. Wat een mazzel dat ik zo fantastisch kan multitasken, zélfs ’s morgens vroeg. Ik zou nog íets meer mijn mond moeten houden en niet recalcitrant één of andere puntje van kritiek aan moeten boren ’s morgens, maar verder gaat het me best goed af, dat anticiperen.

dakkapelMaar ik mag niet klagen. Ik heb toevallig wel de leukste mannen van ons pittoreske dorp. Rik is de handigste sodemieter die ik ken; ik vraag, hij kijkt ernaar en doet het, maakt het of repareert het. Multi-inzetbaar, zeg maar.  Mijn voorgevel ziet er weer bijzonder strak uit na een uitgebreide renovatie door manlief. En Wessel  is toevallig wel de liefste en meest humoristische vent (blègh, ik klink als de moeder van Honey BooBoo) die godzijdank eindelijk doorheeft dat je echt niet gelijk bij een scheidingsconsulent zit als je een keer een woordenwisseling hebt.  Want die ochtenden verlopen bij ons nou eenmaal niet altijd vlekkeloos. So be it.

Ach ja, ik ben zelf ook niet de makkelijkste, bij tijd en wijle redelijk recalcitrant , af en toe eigenwijs en soms ook een echt wijf (bloed onder de nagels enzo…). Ik heb het graag opgeruimd en als je even niet oplet trek ik de spullen onder je kont vandaan om ze op te bergen. Het drijft mijn mannen soms tot waanzin. Ik snap dat wel.

Laten we het er maar op houden dat we een levendige bende hebben bij elkaar. Dat we het gelukkig nog steeds heel gezellig hebben samen. Maar wel pas vanaf een uur of 10.00….

4 gedachten over “och·tend·hu·meur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.